BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

A warm signal from December~

Salam semua geng blogger, hi!! 

"Oh it's dec..." that what i'm try to figure out. yeah. it's dec... why? Final exam is around the corner!!! gosh! frankly speaking, i'm not ready sitting for the exam but i have no choice.

Someone might happy when its come to dec. Not for Merry Christmas, but it is the last month of the year and waiting for the new year with new spirit and new planning. Should  that happens to me.... supposedly yes, but Oh! why we have to sit for the exam (big question mark???) .... if there's no examination probably i'll be the first person who wish to end the year quickly! 

This is we called as life. our life will not complete and interesting if there is no challenges around us. hurm... but do i should consider exam as the most challenges part in my life? maybe not.

What is your planning? (i'm thinking for the next year....) currently, i still counting and do not have any ideas. not as before when i finished my degree, i have plan to continue master, but now... i get stuck, what will after this? Phd? or looking for a jobs? i don't know. maybe i'm just waiting for my faith. Allah knows better. 

Only bout one month left for hangout with my friends. Hey guys, u know what, i'm happy being a part of your life. thanks adding me into your friend lists :) Sometimes you are annoying but i'll miss all that things...

p/s: Wake me up when January is come...perhaps nothing much to worry~


Hantu Colgate~

Kejadian pagi ini benar2 mencabar saya utk bertindak serasional yg munkin dan sedikit sebanyak telah mencalar imej saya utk tidak berjumpa dgn felo kolej KKM. Seperti biasa tepat pukul 6.30 pagi jam handphone saya akan berbunyi menandakan cukup2 lah tido tu, pi solat subuh... selalunya saya akan menurut sahaja tanpa byk soal, mencapai tuala, ubat gigi, berus gigi dan kunci bilik. Saya memberus gigi dgn tenang sekali pagi ini.... lidah pun xde la byk kekotoran dan terus ke paip utk mengambil wuduk.... Ahh.... hati saya mula tidak tenang.... tak tahu kenapa, ambil wuduk pun terganggu.... lama saya tercatuk dpn paip memikirkan segala perkara yg mungkin berlaku.... adakah itu, adakah ini..... hurmm....

DuuUsssHHh! ok saya dah jadi semakin panik, kunci bilik tertinggal di dalam bilik.... dalam kepanikan itu sempat saya teruskan berwuduk sambil memohon agar pintu bilik tidak terkunci..... saya x perasan saya kunci atau tidak.... berharap ia tidak berkunci..... kalau ada roomate lain cerita xde la panik sgt.... dgn debaran yg kian kencang, saya berjalan menuju ke bilik langkah saya semakin laju.... cuba membuka pintu....ternyata saya kunci pintu bilik seperti kebiasaannya..... Oh No.... ! apa nak buat? baru pukul 6.40 pagi.... 

Bayangkan lah saya dgn bertuala, sambil tgn kanan menggenggam ubat dan berus gigi x senonoh betul.... tercegat berdiri depan pintu bilik (x suka betul scene ini, kenapalah saya perlu melakonkan watak ini....) malunya!.... ramai pelajar keluar bilik utk ke tandas memandang pelik kearah saya.... (Oh jangan lah.....~ ) mengapa lah perkara ini berlaku keatas diri ku.... saya buat2 tidak nampak, dan membetulkan tuala dipinggang (baik punya cover huhuhu....) utk mengelakkan dari berlakunya kontroversi, saya turun ke tingkat 2 utk bertanya dgn sape2 yg ada disitu masa itu.... mengelembailah tuala saya semasa turun tangga.... tgn tetap menggenggam erat ubat dan berus gigi.... nak wat cane bawak je la..... 

Mujur ade seorg ini, dia kata boleh jumpa felo kolej minta kunci spare. ye la, hari ini kan cuti awal muharram mana la x jadi lebih nervous, buat2nya pejabat kolej x bukak kan.... ini pun hampir nervous, takut felo balik kampung pula..... tanpa berlengah saya ke bilik felo.... dengan harapan dia ada la.... ketuk punya ketuk, xde yg menyahut....eh nervous dah ni.... xkan sepanjang hari aku nk pakai mcmni.... nak call someone henset dlm bilik.... saya ketuk lagi.... memberi salam agak kuat mudah-mudahan dia dengar tapi hampeh!.... haiiishh.... xde jugak.... dah la ramai lalu lalang.... semua sibuk nak solat subuh agaknya... felo ni x solat ke....(terdetik je dlm hati~) tunggu lah saya depan pintu bilik felo itu beberapa minit.... saya terfikir utk solat dulu, ye la jam dah nak pukul 7.... nanti terlepas pula.... saya ke bilik pantry kkm, solat disitu... pas selesai.... dgn tekad dan azam yg membara (sebenarnya marah....ape punya felo la bangun lambat), saya ke bilik felo sekali lagi.... kali ini nak jadi ape jadi la....saya tetap nak kunci bilik....!! ketukan yg kuat berserta salam yg kuat saya beri... x bangun jugak x tahu la.... 

Akhirnya berjaya kejutkan felo ini, sah baru bangun tido (nyenyak tido bang~). Dia agak terkejut....hahaha mana tak nya di depan dia ni seorg yg bertuala dan membawa ubat serta berus gigi.... hahahaha..... tersangat lah malu waktu itu yer....ape boleh buat.....dah nasib begini.... " ada kunci spare bilik *** tak?'' tanpa byk soal saya terus minta kunci spare. Dia pun senang utk berunding, terus buka pejabat felo utk ambil kunci tapi masih terpinga2 dan riak yang aneh.... (hey, pelik ke? ok, my new Halloween costume hahahaha!)

Selama ini, saya sentiasa berhati2 semasa keluar dan masuk bilik, saya akan pastikan kunci sentiasa berada bersama saya... tapi pagi ini benar2 mencalar prinsip saya.... mungkin terlalu mamai (x sedar) tp confident je keluar bilik tekan tombol lock pintu kan.... walaubagaimanapun, ia adalah satu pengajaran dan pengalaman yg x boleh dilupakan.... lain kali saya akan pakai seluar track suit utk ambil wuduk.... kalau bilik terkunci xde la malu sgt.... hahaha.... saya lah hantu colgate tu~ mmmmmmmmmaaaaaaaaaalluuunyer!!

Sekian terima kasih~ 
p/s: jangan gelak ar...... berlaku kat korg nanti baru tahu colgate ke darly hahaha~

Tolong Aku, Selamatkan aku!

Merintih-rintih si kecil kura2....terguling-guling si hitam tenggiling....dan terbelit-belit si ular berbisa... KENAPA?? "Tolonglah, KAMI di seksa, KAMI diseludup! bukan kami aje ramai lagi kawan2 yg senasib dgn kami...."

Akhbar Sinar Harian, AHAD 16 Oktober 2011. m/s 8

Indian Star Tortoise

Ramai yang memandang enteng dengan masalah ini dan ada pula segelintir masyarakat yang tahu tetapi tidak mengambil sebarang tindakan. Haiwan-haiwan diatas menjadi sasaran sindiket untuk mengaut keuntungan yang berlipat ganda. 

Saya terpanggil utk mengulas isu ini kerana saya dapat merasakan penderitaan yg mereka alami. bayangkanlah jika anda yg diperdagangkan, terpisah dengan keluarga anda, adik-beradik anda, kawan-kawan anda...apa perasaan anda? terkulat-kulat anda di seludup dan bila buka mata sahaja anda telahpun berada di sebuah negara yang lain....begitu asing sekali! anda rasa bagaimana kehidupan anda selepas itu? bertambah baik? atau bertambah buruk? mungkin bertambah buruk kerana tidak sesuai dgn environment baru...menjadi buruk lagi jika anda dijadikan sebagai hamba abdi, didera sehingga meragut nyawa! 

Haiwan merupakan makhluk Allah yg dicipta sama seperti kita manusia, bezanya mereka tidak dikurniakan akal untuk berfikir. Jadi kita tidak berhak untuk menzalimi sesama makhluk ciptaanNYA. 

Membawa masuk atau keluar haiwan menjadi kesalahan sekiranya ia tidak menuruti peruntukan undang-undang yang ditetapkan. Di Malaysia terdapat badan khas yang terlibat dalam membasmi kegiatan penyeludupan haiwan iaitu Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) dan beberapa NGO's yang turut membantu menangani masalah ini. Namun masalah ini tetap menghantui haiwan-haiwan eksotik dan terancam ini kerana beberapa faktor yang tidak munasabah, antaranya:
  1. Terdapat segelintir masyarakat yang gemar memakan bahagian tertentu haiwan eksotik. contohnya: kala jengking, biawak dan ular. Ape kejadahnya nak makan ni?? dah xde makanan lain ke? kan ada Pizza hut, Mc D, KFC, Chicken chop....Sate x cukup lagi ke?
  2. Sebagai jual beli. amboi, amboi, amboi.... sesuka ko je nak jual aku eh....ape ingat aku xde keluarga ke? cuba lah cari sumber rezeki yang halal... baru hidup mendapat berkat!
  3. Sumber perubatan. Ini doktor mana pulak yang sahkan ular, harimau, buaya dan biawak boleh sembuhkan penyakit?? InshaAllah segala penyakit semuanya datang dari Allah, dan DIA juga yang mampu menyembuhkannya....jadi banyakkan berdoa...jumpa doktor yang sah.
  4. Seks. wow! haiwan eksotik dipercayai mampu menguatkan nafsu dan tingkatkan prestasi anda semasa di ranjang. adoyai~ tak kan lah semata2 untuk ini anda mengorbankan nyawa meraka yang x bersalah tu??? cer pikiaq balik.... ubat tradisional yg menggunakan herba kan ada....
  5. Perhiasan. Rumah kita memang cantik kalau dihias, tapi kalau letak kepala harimau ke rusa ke.... ish x seriau orang nak menengoknya?? cantik ke? menakutkan je.... cuba kepala anda orang letak kat dinding rumah? takut tak??? takutkan..... (naik bulu roma!)
  6. Sebagai binatang peliharaan. tak da makna nya la korang nak bela biawak atau ular tu.... dah lah ganas, berbisa...baik lah korang bela kucing ke hamster ke....kan ke comel tu....boleh ajak tidur sekali... ni korang nak ke tidur dengan ular? biawak? hahaha..... 
  7. Kepercayaan karut. hah ni lagi satu hal, zaman dah moden, tapi pemikiran masih mundur! yang anda duk percaya kan gigi harimau dapat dijadikan tangkal kekebalan tu kenapa? dah la harimau semua xde gigi.... tahukah anda untuk mendapatkan gigi harimau tu, mereka terpaksa menggunakan beberapa teknik termasuk mencederakan harimau. kadang2 sehingga membawa maut. kasihan si harimau itu hanya kerana dia mempunyai gigi taring yg panjang dia mati. 
Jadi, fikir2 kan lah adakah tindakan anda ini wajar dan berhati perut? marilah kita sama2 menjaga khazanah alam flora dan fauna kerana Malaysia merupakan salah sebuah negara yang kaya dengan biodiversiti. Jangan kerana ketamakan dan kerakusan anda, segala khazanah ini musnah... Sekian. 

Peace no war!


"Tuai padi antara masa, Esok jangan layu-layuan...

...Intai kami antara nampak, esok jangan rindu-rinduan..."
haha bergurindam lah pulak yer.... :)

Salam semua! sihat? hehe....InshaAllah sihat yer. Terima kasih kerana mengintai sekejap ke blog saya, tp jangan pula rindu-rinduan yer haha.... 

Alhamdulillah, saya mempunyai masa mengemaskini blog ini... walaupun ceritanya x lah sehebat cerita wedding norman & memey, tp saya berminat utk share bersama anda. Semalam saya dan beberapa kawan saya sempat menjenguk karnival buku yg digembar-gemburkan tu...."The Big Bad Wolf " but i didn't see the wolf, i only see many ppl behave like a starving wolf haha...it is because the books price was so cheapest like crazy, just imagines some books might be very expensive sells outside but in there its just only $8.00! no wonder they behave like that. 

Berjalan dan terus berjalan, pusing beberapa round until i found my desire books. Oh of course it is about a thriller and ghost story haha.... sebenarnya motif ke sana nak cari dictionary korean je, tapi tiada pulak.... mmg xde kot! but spain dictionary is there....huhu....i'm frustrated!
some of the books selling there...
kawan2 saya...Rahmah Alwi dan Nor Farhana. Err... rasanya kurang lagi sorang ni....hurrmmm? where is Jannah Alias?? Ouh... dia busy membelek buku...puas kteorg cari....rupanya dah peluk kotak yg penuh berisi buku.....'mmg ulat buku' haha.... cuba suruh baca jurnal? haha.... semua x nak!

me? of course la tgh take this pic! huhu sadissss.... T_T

Ok, enough for bad wolf or what so ever, hurm....actually i just came back from Tg. Karang, kuala selangor. Buat ape? teman si Nizam de Rousza collect his samples. Oh lupa Syam Ahmederino pun ada gak! First time ke tg. karang nih, naseb x sesat berbagai. Alhamdullilah semuanya dah settle. Apa yg menariknya, ia sangat mendamaikan hati saya, (adoyai ayat novel....x tahan..haha) ada sawah padi yg hijau terbentang luas....oh bestnya....(rugi Jannah Alias x ikut) 
sawah padi....yg hijau =)
Tahukah anda, di kalangan padi2 yang tumbuh ini, terdapat beberapa jenis padi angin iaitu padi liar dimana wujud disebabkan oleh 2 faktor. Pertamanya memang sudah semulajadi ia liar dan keduanya disebabkan oleh pengintrogresian iaitu penggabungan gen antara padi kultivar (varieti yang ditanam) dengan padi liar. ( don't take note, not in exam haha....just want to share some info ja...)
Ini lah dia contoh padi angin a.k.a. si padi liar! 
Syam Ahmederino yg terlebih excited dr Nizam de Rousza. haha...
Nizam de Rousza. Muka kegembiraan dapat collect samples..."yeay!!" haha...
About 10 different variety of wild rice we found and thats why Nizam is so happy... hurmm, pastu semua keletihan haha.... sebelum balik sempat jugak kami bergambar dgn pegawai MARDI yg in charge kawasan padi ni....
that's me in brown shirt with cap haha...berlakon je tuh!
It was a nice trip. I do enjoy the moment when its come to anything related to plants. So guys, this is my experience for today and i hope you enjoy reading my blog and perhaps can give you some knowledgeable information about the plants. Wait me for another interested stories.....see you soon! Bye!

Excuse me please sign here~

Salam para pembaca blog yg budiman....cehh nak ambik hati la tu konon. haha! ok2... hurm... sebenarnya xde ape pun... cuma ada masa terluang then sy jenguk2 la blog yg hidup segan mati tak mahu ni hahahaha.... apepun... sy x kan biarkan ia mati, biarlah nyawa2 ikan pun xpe!

Setelah kebosanan tahap yg melampau, saya pun mula lah menjengah ke blog blogger2 yg lain. Macam2 cerita menarik yg depa duk ceghita (erk tertukar loghat plak)....hurm ada yg berkisarkan keislaman, ada yg pasal keartisan, ada yg kegosipan dan ada jugak yang kepanaaaasssaaan (hot issue la derr....) & etc. Dalam banyak2 tu ada satu rahsia ni je yang sy nak share dengan pembaca 'loyalty' sy ni....nak tahu ape?? Ehh... bukan cerita artis kahwin lain.... itu gosip xmo la... 

Ketahui lah rahsia tandatangan anda!
erk...signature pun ada secret? adeh~ pasni ramai lah yg duk cover2 nak tandatangan....hahaha....

1. Tandatangan dengan satu garisan di bawah
Seorang yang sangat yakin , mempunyai personaliti yang hebat, agak mementingkan diri sendiri dan percaya bahawa kebahagiaan dalam hidup sangat perlu.

2. Tandatangan dengan satu titik di bawahnya
Seorang yang kelihatan mudah dan tenang tetapi mudah hilang kepercayaan kepada orang dipercayai apabila dikhianati.

3. Tandatangan dengan dua titik di bawahnya
Seorang yang romantik, mudah bertukar pasangan seperti menukar baju, lebih memilih kecantikan (bagi lelaki), sentiasa berusaha untuk kelihatan cantik (bagi wanita), dan mudah menarik perhatian orang untuk mendampingnya.

4. Tandatangan tanpa garisan/titik di bawahnya
Seorang yang seronok dengan kehidupan , ikut gaya dan cara sendiri serta kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain

5. Tandatangan yang tiada kaitan dengan nama
Seorang yang sentiasa berusaha supaya bijak, suka berselindung, jarang mengambil pandangan orang lain sebagai panduan hidup dan yakin dengan kebolehan diri sendiri

6. Tandatangan berasaskan ejaan nama tapi sukar dibaca
Seorang yang cerdik tapi kurang hendak berfikir dan cepat menukar pandangan atau idea.

7. Tandatangan huruf tidak bersambung
Seorang yang sangat prihatin, tidak pentingkan diri sendiri, sanggup berkorban apa saja untuk orang lain, seorang pemikir tetapi mudah serik.

8. Tandatangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas
Seorang yang sangat baik, boleh sesuaikan diri dengan siapa saja dalam apa juga keadaan atau urusan, tegas dengan pendapat sendiri dan ada semangat yang tinggi 
                                                                                                                            (yoursignaturespeaks.com)

Selamat mengenali pasangan anda! hahaha....=)


Farhan Zainul 


Unknown

Salam kpd pembaca blog dan geng2 blogger yg lain. Dua tiga hari ni saya sangat busy + gigih menyiapkan assignment yang berlambak2 ni. Buat masa sekarang, jurnal adalah kawan baik saya. Tapi saya bosan lah dengan dia! terlalu stereotaip....sama je! Introduction..., Method..., Result..., Discussion... huh! Keadaan saya berubah-ubah, saya happy bila dia xada maksudnya saya x payah nak jumpa dan lihat dia, tapi saya boleh jadi serabut bila dia datang....
Hah...ni la gaya nya kalau dia datang...adoyai~ 

Yang menariknya didalam saat2 getir dan tension tu saya boleh pulak dengar lagu hindustan. Best woOah haha! seyes...99% dapat mengurangkan stress anda, cuba lah.....haha... walaupun ia nampak pelik, tapi sebenarnya ia agak membantu dan akhirnya saya berjaya siapkan tugasan itu. Yeay!!

Bila tension kita sering melakukan perkara2 yang agak pelik dan menjengkelkan. Macam2 lah ada yang suka gigit kuku, ada yang menyanyi, telefon girlfriend haha, jerit dalam toilet, makan meggi dan etc. kdg kita x sedar ape yg kita lakukan.... saya pulak kalau tension saya suka memandang sekeliling. haha. x paham? pandang la ape pun disekitar saya...sambil perhatikan ape2 yang pelik. 

Inilah ape yang saya pandang dari bilik saya di tingkat 6 huhu....

Mujur berada di tingkat 6...rasa seperti dunia ini ana yang punya hahahaha....dapat tengok pemandangan yang luas....sebab mata kita bila penat membaca elok di fokuskan kpd imej pada kedudukan jarak yang jauh....sedang2 melihat tu....mata saya terhenti pada suatu objek yg pelik (seram je bunyinya....hahaha....)

Ada seseorang la kat kawasan lapang tu....hurm...
Jap betul ke? meh try focus lagi.....

Yup orang lah! huhu....ape lah dia buat kat situ eh....huhu....maybe dia pun tgh tension kot dan itu lah cara yang digunakan, duduk bersendirian di kawasan yang sunyi....mesti rasa damai aje...bersama angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa tu.....huhu...

Ehem2x....saya bukan stalker yer. Gambar ini diambil secara x sengaja....saya harap kalau 'dia' terbaca blog ini harap dpt lah maafkan saya kerana meletak gambar saudara tanpa izin. Memang Unknown! 

Hutan oh Hutan!

Salam kpd semua kwn2 blogger. Lama dah x update blog ni... makin hari makin busy pula. Ape tak nya kuliah dah bermula, xleh la selalu luangkan masa kat sini... last week baru start do my research. Penuh onak duri berliku-liku....baik hutannya mahupun kelas...tunggang langgang jadinya. Hati ni membara aje....Panassss! haha... 

Ape yg panass sgt tu??
Bkn sekadar kulit muka terbakar dek bahang kepanasan mentari, telinga ni adoyai macam letusan gunung berapi yang hanya tunggu masa je nak memuntahkan laharnya.... jadi x payah la sy ceritakan detik2 kepanasan tu disini...

First day sampai di Perak dah malam, mana taknya pergi mengejut. Janji pergi esok tapi kami kena bertolak hari ini....adusss! semua keletihan dan terus masuk tido...zZZzZz...

Keesokkan harinya.....wahhhhh! udara yg begitu segar.... semua ready nak masuk hutan.... lengkap lah! x payah suruh, semua ada....kasut getah, stokin pacat, air mineral, makanan....semangat wo.... sesampai je di hutan yg dimaksud dan dijanjikan itu.........ok lagi.....steady beb, pape hal tampal dulu mosquito repellent. Ok ready? lets go!....

Maaaaaaaaaakkkkkkkkk aAiiii!!! ni hutan ke ape nih?? tingginya! PeNAAAAAttttttttttT!!!

Pandangan dari atas.... ha siapa kah itu?? biarlah rahsia....hehe

Pandangan dari bawah... itu sapa plak? huhu... ini baru ketinggian 162m atas lagi yerrr.....

setelah beberapa jam mendaki......akhirnya, berjaya juga kami menemui pokok yg di cari.... Shorea.... huhu....
Ini lah dia pokok yg di cari!!! sgt memilih nak duduk tempat tinggi2 je.... huh! 

Dah la tinggi, keadaan hutan pun boleh lah tahan.....byk pokok berduri.... mmg org kata pokok ni di protect betul2 lah.... 
Ini lah dia keadaan hutan simpan segari melintang..... mmg lintang pukang kami jalan mengelak duri pokok betam.....sakittt wooo!!!

Hari first mendaki kami dah serik. surrender! kaki ni kalau boleh bercakap dah lama dia minta rehat + urutan spa hahahaha.....(ngade2x tu....) tp mmg tersangat lah letih.... esok macam x nak naik lagi dah.....cuba tanya nadia dgn jannah..... for sure like nightmare diorg akan kata....huhu.... DAYAH xde yer masa first trip ni.... terselamat dia melalui jalan yang payah nih....( x adil nih.....)

Hendak tak hendak kami kena juga mendaki hutan ni selama seminggu.... nak quit kesian pulak kat wak sani dan driver. berbekalkan semangat yg ada, kami lalui juga dgn hati yg x rela....hahahaha.... waktu naik je.... kat atas tu dah ok dah..... kalau lah dpt post pic muka sorang2 kat sini mesti korang tergelak punya huhuhu..... semua muka kepenatan....demi menjaga hak privasi seseorg, saya x akan postkannya disini. harap maklum yer...hehehe....

Hari rabu diberi cuti kecemasan.....fuuuhhhhhhhhhhhh! lega masing2.... xyah nk memanjat gunung.... so dikesempatan yg ada tu kami x lepaskan peluang meronda2 bandar lumut.... (bukan nak rehat.... semua nak berjalan...., tapi time nak mendaki masing buat muka toya hahaha....) 

Nasib baik lah dpt driver yg sporting, leh la bawa kami berjalan-jalan.... 
Muka2 kegembiraan....bergambar dgn en. rahman dan en. adam.... saya xde....tgh ambik gambar....
Ini lah gambar pantai teluk batik yg jannah suka tu.... cantik pantai dia.... 

Selain gambar pantai, ada lg tayangan yg menarik di sana, tp rasanya x sesuai di postkan di sini... 18sx hahaha... kami pun x terkata....

selesai cuti.....mendaki macam biasa yerr..... adoyai~ ni yg malas nih huhuhu..... x tahu la bila projek ni dah siap....huhu.... 4 ha lagi yerr.... bkn sket, byk tu.... nak dpt 1/2 ha pun macam hapa....huhu.... yg melakukan lg mengerti~ so para pembaca budiman sekalian, korang doa2kan lah kami ni dipermudahkan urusan melakukan research ini yer... kalau ada sapa2 yg berminat menjadi sukarelawan utk membantu di dlm penyelidikan ini tersangatlah kami alu2kan hehehehe.... tapi satu je kami pesan, jgn menyesal di kemudian hari hahahahaha!

ok lah, sampai disini dulu....nanti kalau ada cerita menarik saya akan tak teragak2 utk mempublishnya.... hahaha...

Sekian.

My mom pun teruja tgk Harry Potter??


At last, mlm semalam berjaya jugak kami sekeluarga meluangkan masa utk menonton wayang bersama. Oohh... sangat gumbira hati ini bila dapat tahu cerita Harry Potter masih lagi ditayangkan..... yg tak tahan nya plan nya tak dirancang, kebetulan my dad cuti semalam, dlm sibuk2 dia duk menukang rumah....saya just ckp2 je...." jom tgk Harry Potter " then my dad terus ckp " ok. kita p tgk mlm " err.....ok set.................tinggal ckp dgn my mum pulak.....dia kerja....ptg tu pas ambil dia keje terus planning dgn dia pulak....my sis dah tgk, tp dia pun teruja nak tgk lagi sekali.....kiranya unplanned programme ni selalu terjadi....kalo rancang betul2 ade je halangannya....

Keseluruhan story nya sangat best dan berpuas hati....tapi ada jugak part2 yang menitiskan air mata ni haha....part yg x dijangkakan pun ade.... korang mesti ada yg dah tgk kan....sorry la saya baru nak warm up ni hahaha.....preludenya awal, tp pergi tgk nya lambat haha.....

Yang bestnya dlm story tu.....kemenangan berpihak pada mereka (Harry Potter and Gang)...Puas hati sangat tgk Lord Voldemort (LV) dah mati hehe....first time tgk muka LV dengan jelas dan nyata....ye la siri last ni kisah pertarungan dia dgn Harry.....yg tak tahan nya bila dia senyum tu lawaknya muka dia....pandai lak dia gelak kan.....haha.... Sangat nak menitiskan air mata apabila abg kembar Ron mati seorg....huuhu... dan disangat Prof Snape mati.... tp x sangka yg prof Sanpe ni baik org nya....rupanya ade story disebalik itu.... mmg x jangka la yg dia dulu suka kan mak harry.....lg x sangka disaat LV melafazkan "Avakadabra" ke atas Harry Potter, tp Harry x mati pulak....mungkin Harry kan Hocrix kpd LV.... lagipun, x best la kalo endingnya Hero mati kan?? my mum dah nk ajak balik dah bila dia ingat Harry akan mati hahaha.....

My mom pun teruja tgk Harry Potter??
Terlebih teruja....hahaha... tak tahu la knp.... nak dijadikan cerita, begini.... after kteorg tgk movie tu kteorg g mkn....then mkn punya mkn.....x sedar jam dah nk dkt pukul 11.30 so my dad dah bg sign ajak balik, ye la esoknya dia kerja....ngantuk pulak nanti....semua pun dah surrender xleh mkn lagi...so we decide tuk balik.... sampai rumah dlm pukul 12 mlm..... sunyi sepi aje kawasan rumah masa tu....(erk seram la pulak~) kawasan rumah saya pula mmg bersepah penuh dgn barang2 nak buat rumah yg my dad beli.....hurm dlm kepekatan mlm tu (mmg agak gelap gulita lah!) kteorg terkejut dgn jeritan my mom.....(Ooh gosh!) berderau jantung saya that time.... my dad dah toleh belakang lah tgk ape yg terjadi dgn my mom.....my sis nampak cool lg....( dia mmg mcmtu pun......selalu cool~) rupanya my mom terjelepuk jatuh.....seluarnya tersadung besi yg my my dad beli tu..... ape lagi.....gabra la my dad kan.....isteri kesayangan dia jatuh....(oOh sempat pulak ade tayangan romantik mlm2 tuh!) saya pun bising2 la (heheh biasa la sy ni.....) my sis tlg my mom bangun...dia relaks dulu, masuk je rumah terus buat teraphy kat my mom ( biasalah bakal2 doktor.....terserlah gitu...) now i realise something, patut lah i x dpt nak jd doktor.....xde tokoh pun....haha... sian my mom....nasib xde ape2 maybe terseliuh aje.....teruja sgt lah tu!

The moral of story is, jgn balik lewat mlm.....kan dah terkena.... my mom kata kdg2 kita x tahu kita terlanggar setan yg ade kat area tu....(seram gak kan dengar....) so korang jgn balik mlm2 yer..... =)

Tanpa Kata

Salam semua, hi guys! i've compose some of korean song into a malay words and here is one of my work which is produce with full of my heart....the song was picked from soundtrack You Are Beautiful. I know u guys must be in love with the drama plus they had came out with handsome actors and pretties actress. The original song was sang by Park Shin Hye and it also have in male version which is sang by Jang Geun Suk. The song was chosen based on their nice music arrangement and beside the lyrics are meaningful to me... i've made a video for this song, but it can't be upload here due to some technical error. The video is not supported  and i have to convert it first but still don't worry i will try to put it in here later.....

Tanpa Kata
Ku tak perlu teruskan dan ku perlu abaikan
Kerna ia tak jelas dan dikaburi sesuatu
Ku... tak seharus menyukaimu

Ku perlu pergi jauh dan ku perlu hiraukan
Kerna ia tak pasti dan dihalangi sesuatu
Ku... tak harus dengar kata cinta

Chorus:
Tanpa kata kau biarkan ku tahu
Tanpa kata kau beriku cinta
Kau beri harapan dan menafikannya
Kau pergi membawa cinta
Tanpa kata cinta ku disisihkan
Tanpa kata cinta ku ditinggalkan
Ku kehilangan kata, terdiam...
Penuh dengan persoalan... datang sendirinya

Mengapa hati ini
Sakitnya berpanjangan dan
berkurangan bila kau tiada lagi disisi
itu kenyataan kau harus tahu

Chorus:

Tanpa kata kau biarkan ku tahu
Tanpa kata kau beriku cinta
Kau beri harapan dan menafikannya
Kau pergi membawa cinta
Tanpa kata cinta ku disisihkan
Tanpa kata cinta ku ditinggalkan
Ku kehilangan kata, terdiam...
Penuh dengan persoalan...

Tanpa kata kau buat ku menangis
Tanpa kata ku telah berkecil hati.....

Tanpa kata ku menunggu cintamu
Tanpa kata cintamu ku terluka
Biarkan ku pergi membawa tangisan
bersaksikan bintang dilangit...

Tanpa kata mu ku telah mengerti
Tanpa kata mu ku telah fahami
Membuatkan ku rasa sukar menerima
takdir yang tersurat ini... datang sendirinya

Tanpa kata kau datang
Tanpa kata kau pergi
Jika luka berulang kan ku tahan pedihnya...
Kerna ianya hanya sementara...

Lirik: Farhan Zainul
Lagu: Without word OST You are Beautiful
Penyanyi asal: Park Shin Hye

Prelude to Harry Potter


Jeng...jeng...jeng... haha....Harry Potter dtg lg.....hehehe.....x sabar rasanya nk tgk the last episode of Harry Potter. Bagi mereka yg meminati siri harry potter ini, jgn lupa esok hari first ditayangkan di pawagam, cepat2 la booking yer hehe (Dgr cerita tiket dh sold out!!)....kerana esok adalah penentu segala2nya, semuanya akan terungkai esok. Apakah yg akan terjadi kpd harry potter and the gang? Adakah masih sempat utk mereka menyelamatkan sekolah ahli sihir mereka daripada dikuasai oleh dark eater? dan dapatkah Lord voldemort membunuh Harry Potter?(erkk....)..... yg pastinya semua yg mengikuti kisah ini dari mula pasti berharap Lord voldemort dpt di hapuskan, tapi, apakah kuasa yg ada pada Harry Potter utk memusnahkan mereka? sedangkan dlm siri pertama dulu watak Dumbledor telah di matikan, iaitu watak seorg pengetua sekolah ahli sihir yg mungkin memiliki kuasa yg setanding utk melawan Lord voldemort telah mati dibunuh oleh Prof Snape. Pasti ada kejutan lain yg akan berlaku. Adakah Prof Snape akan membantu?? tak mungkin la.....hahaha... (Snape yg meragukan......(@_@)!

Tayangan umum telah pun dilakukan 2 hari yg lepas di luar negara, di mana pelakon2 siri Harry Potter turut turun padang utk memberi penghormatan terakhir bagi siri mereka yg terakhir ini. masa part1, semuanya kecik2, skrg Hermonie dah cantik hahaha.....dia dikatakan menangis pada malam tayangan umum itu. Sedih jugak lah siri Harry Potter dah sampai ke penghujungnya.....maybe selepas ni kita akan menanti penghabisan cerita Twillight pulak hahaa....

So mlm ni just nak warm up sket, get the mood back, haha thats why put in the title 'prelude to Harry Potter' and for those who skip the last episode (deathly hollows part 1), maybe u can get some ideas on what is going on with them before u  watch deathly hollow part 2 tomorrow....hopefully its help hahaha....(mcm nk jwb exam pulak....keh3x....)

p/s: love this story very much, tp rasa mcm x dpt aje tgk esok, huhu.....well let see how's going tomorrow...~

k-pop fever~


K-pop adalah singkatan nama kepada 'korean pop' iaitu lagu-lagu hitz dari penyanyi korea samada berkumpulan ataupun berseorangan. Berbekalkan lagu-lagu yg popular serta memiliki rupa paras yg cantik dan handsome mmg mudah utk menarik minat remaja-remaja di serata dunia. Korea is one of the developed country, their drama and music entertainment are well accepted by many people. I'm also a big fan of many korea song and dramas. I like their style not because they are good in acting or dance, but the way they communicate and their culture make me feel want to visit korea one day. 

bukan sebab fashion diorang kerr??
errk.... itu ada gak....hehehe....diorang maju dlm segala aspek, kalo dari segi fashion baju tu, toksah kata la....mmg diorg lagi banyak dan dulu mengeluarkan design2 yg latest dan mengikut arus pemodenan dunia. 

Malaysia dah ada M-pop......btol ker??
Haha....biasa la tu, bila sesuatu yg mendapat sambutan hangat dari segenap pihak....mula la pihak lain ikut-ikutan......kalau ada pun x salah....asalkan tahu mengikut culture kita.....ambil yg baik, yg x baik tu jgn diikut pulak huhu..... di astro pun ada rancangan k-pop talent skrg, pandai remaja2 kita yg menyanyi kan lagu korea dan menari pun x kurang hebat. tapi la kalau semua nya idol kpd k-pop apalah nasib artis2 di negara kita pada masa akan datang....hehehe.... 

tapi bukan budaya korea aje yg terbawa2 di negara kita, mungkin disebabkan kita senang menerima budaya luar, banyak juga rancangan televisyen skrg ceritanya dari negara luar spt indonesia, filipina.... cuma baru2 ni cerita korea mendapat sambutan hangat.....seingat saya dulu, hanya ada beberapa slot aje cerita korea yg ditayangkan.....di 8tv. drama yg mula mendapat sambutan pada masa tu hurmmm.......winter sonata kalau x silap, selepas tu baru ada autum in my heart, hotelier, stairway to heaven dll..... sehingga la munculnya drama2 korea beralaf 21 ni spt full house, my girl dimana aksi bercium telah dibenarkan....

bermulanya dari kegilaan peminat menerusi drama yg menyelitkan beberapa lagu hitz, maka terwujudlah dunia K-pop ini. dlm sesebuah drama korea, selain jln cerita yg menarik, lagu didlmnya juga memainkan peranan yg penting dlm menimbulkan mood cerita.....bila lagu sedap didengar, mula la kita nk tahu siapa penyanyi lagu itu....hahaha....

tapi x jugakkan.....ada yg lagu hitz tp x ada dlm drama....
hehehe.....mmg la, sy hanya nk bgtahu bagaimana k-pop terjadi. okeh, bila mereka tgk ramai yg meminati lagu2 korea, byk producer m'hasilkan lagu2 hitz berkumpulan. skrg tumbuh bagaikan cendawan. baru la wujudnya wonder girl iaitu menerusi lagu 'nobody',girl generation, kara, t-max, 2AM, 2PM, super junior dll.....tu.....

ok la, sampai sini dulu.....insya Allah pada masa2 akan dtg saya akan sambung entry ini.....

p/s: tak salah meminati sesuatu yg baru.....=)

Sedikit Tips untuk Bergaya~

Salam semua, 
Syukur hari ni saya masih dapat menulis lagi di blog ini. Di ruangan yg lalu saya ada bercerita tentang fashion dan di atas permintaan seorg kawan saya berasa senang berkongsi beberapa tips untuk berfashion. Sebenarnya kita bebas utk menggaya bermacam jenis baju, asalkan ia tidak la terlalu over. hehe.... antara tips -tips nya ialah:

  • Memilih pakaian mengikut usia kita: Ini adalah penting kerana, seseorg itu boleh nampak berbeza apabila mengenakan sesuatu pakaian. jika tersilap memilih ia akan menyebabkan seseorg itu kelihatan lebih tua berbanding umurnya yg sebenar dan sebaliknya.
  • Warna pakaian: Ia terpulang kepada seseorg individu itu, tetapi seelok2nya yg muda remaja iaitu umur di dlm lingkungan 20-27 tahun better memakai pakaian yg berwarna terang dan striking. kerana elemen warna baju akan mempengaruhi faktor mood anda, jika warna nya agak kelam sama la seperti mood anda yg agak suram pada hari itu. hehehe....
  • Saiz pakaian: Bagi saya saiz pakaian/baju adalah satu isu yg agak sensitif, ini adalah kerana, adakalanya mereka yg berpakaian ketat/sendat merasa selesa begitu dan adakala sebaliknya. tetapi, bagi mereka yg agak funky dan berbadan normal boleh la memakai pakaian yg sama saiz dgn badannya...bg yg mempunyai bentuk badan yg maskulin ia adalah satu bonus manakala bg yang memliki susuk badan yg agak besar dan berisi, anda digalakkan memilih pakaian yg bersaiz besar sedikit tetapi tidak terlalu longgar. Saiz baju, menunjukkan personaliti seseorg itu. jadi jgn tersilap memilih supaya org x tersalah anggap. 
  • Pandai matching: Kemahiran mematchingkan pakaian ini bukan lah suatu yg mudah. setiap org mempunyai citarasa yg berbeza-beza. disini ada beberapa tips yg boleh saya kongsikan, misalnya baju berwarna hitam sesuai di match kan dgn sebarang warna, baju putih sesuai dgn seluar yg berwarna krim, coklat cair, putih, hitam, baju kemeja berjalur garis halus sesuai dipadankan dgn tali leher yg plain dan sebaliknya.  




Fashionista~

Lately byk fashion2 baju yg menjadi trends remaja masa kini.....tak salah kalo nak berubah dan meniru gaya seakan2 artis tetapi selagi ia x bertentangan dgn hukum agama dan menutup aurat... saya pun gila berfashion, tapi prinsip saya selagi ia x melampaui batas saya akan membeli dan memakainya.....melampaui batas tu termasuklah harganya, biar bersederhana tetapi nampak menarik dan sedap mata memandang......

Saya ni suka ala-ala korea style....hurm....saya rasa bukan saya je, ramai lg yg sukakannya....tapi x kurang hebat juga yg x sukakannya haha....biasa la tu citarasa masing2.....pernah lah beberapa rakan saya bertanya di mana saya selalu shopping baju2? mahal x? sebenarnya saya ni beli di tempat biasa jugak, saya x memilih seperti sesetengah org yg mmg minat bergaya dah tentu tempat pilihan mereka seperti butik, ZARA collection, Top men, SODA etc. bagi saya kalau hati sudah berkenan saya akan membelinya, kalau murah pun apa salahnya kan.....?? janji kita seronok memakainya.....

Sebenarnya dlm dunia fashion ni kita kena pandai matchingkan apa yg kita hendak pakai....haha mcm pengurus fashion plak~ hurm, saya pun x la pandai sgt bab2 fashion ni, tapi suka baca2 magazine, so dr situ belajar sikit2...kdg2 tu berangan nk jadi seperti itu dan ini, tapi kena pandai la tgk bajet sendiri....bak kata org ukur baju di badan sendiri.... 

Masalah dgn mereka yg suka bergaya ni ada satu je, mereka ni sgt mementing penampilan diri, hurm kalau lelaki tu dah dikategorikan sbg lelaki metroseksual....tapi x salah pun.....cuma ada sesetengah tu maybe kurang selesa dgn golongan seperti ini.....adeh~ yelah.....nak p mana2 mesti kena pilih baju yg sesuai, kena kemas dan bergosok.....agak cerewet....dan mengambil masa yg agak lama walaupun tempat yg nak di tuju tu just sekadar kedai di depan rumah adoyai~  saya??? hehehe....... saya agak macam tu la....hahaha nak tahu cerita? hurm.....utk ke kelas yg start pukul 8.30 pagi saya akan bangun seawal 7.30 pagi utk prepare baju dan mendandan rambut hahaha....(kantoi sudah) takpe just want to share....sbb ade beberapa member yg terkejut saya bangun begitu awal.....

Kenapa kami macam ni??? huhu.....dah terbiasa.....isu penampilan sangat penting, even dlm pekerjaan, melalui penampilan org akan menilai seseorg itu.....bagi si pemilik badan, dgn penampilan yg bagus akan secara x langsung meningkatkan kadar keyakinan diri mereka utk berhadapan dgn public. owh, nampak sgt penting kan? tapi ia terpulang pada individu sendiri.......





S.A.H.A.B.A.T

Sahabat sejati sukar untuk di cari.....
Sahabat berganti senang pula di cari,
Bila diperlukan baru mencari, bila tidak diperlukan mereka lari...

Sahabat berkongsi duka, seorang dua sahaja....
Sahabat berkongsi suka, tak terkira rasanya,
Bila berduka bayangpun tak ada, bila suka barulah bersaudara...

Semua boleh jadi kawan, tapi tak semua kawan itu sahabat....
Ramai kawan nak jadi sahabat, tapi
Yang dah jadi sahabat pula buat2 tak ingat....=)

Bukan niat untuk membeza-bezakan,
Tak terlintas pula untuk sindir menyindir,
Bukan sahabat mahupun kawan yg nak dipersalahkan,
Tapi renungkan dan sama2 la kita berfikir....


 p/s: harap maklum nukilan ini tiada kena mengena dengan sesiapa pun.... dan ia juga x ditujukan kpd sesiapa jua.....hanya utk renungan bersama...

sy slalu rasa sy x mampu melakukannya, tapi.......

yer, saya selalu begitu,
selalu rasa yg sy x mampu untuk melakukannya, tapi......
bila sy fikir balik ternyata sy mampu buat yg terbaik.

setiap kali masalah datang,
sy slalu rasa sy x mampu melakukannya, tapi......
sy lupa yg Allah itu sentiasa bersama hambanya.

setiap kali memikirkan masa seakan singkat,
sy slalu rasa sy x mampu melakukannya, tapi......
akhirnya ia tetap berjalan seperti biasa tanpa disedari,
sesungguhnya Allah akan permudahkan setiap urusan kita....insyaALLAH

setiap kali melihat kegigihan rakan2 belajar,
sy slalu rasa sy x mampu melakukannya, tapi.......
rupa2nya itu lah pembakar semangat sy slama ini utk berjaya spt mereka.

setiap kali telah berusaha,
sy slalu rasa sy x mampu melakukannya, tapi......
tawakal itu adalah penawar segalanya.

sy percaya perkara ini juga sering trjadi pd anda...
jadi, percaya lah pada diri anda dan sentiasa ingat bahawa Allah itu bersama kita

[SELAMAT MENGULANGKAJI & MENJAWAB PEPERIKSAAN]
=)


belon2 berterbangan di Putrajaya~

salam, semalam sempat pulak pergi ke putrajaya....tak tahu hujung cerita, tiba2 sampai je kat putrajaya.... thanks to kak ana, sebab bertungkus lumus menjamu kteorg di rumahnya ala2 kondo tu.....best, baru sampai di putrajaya, hurmmm, i think i want to work and stay there....love their panorama.....beautiful scene of building..... cantik2 design dia....hopefully yg kat JB tu will be same like putrajaya la, so i can stay at JB ja....hahaha....

sempat lagi berposing (tgh hujan tu.....teruja punya pasal) haha

hurmmm, back to the topic, smalam ada even Hot air balloon.....sgt teruja melihat belon gergasi di udara.....tapi hanya mampu memandang je la, nak naik.....mahal sgt! huhuhu......i think its involves other countries and maybe will be an annual programs. its a good event for Malaysian, because hot air balloon is not our culture and i think its famous in New Zealand....so here are some pictures to share with u guys....
balloon getting large and ready to up2 n away~

so here is it, up to the sky.....huhu nak naik (T_T)

hanya mampu memandang dr kejauhan heheheh~

haaaa.......this is balloon frm Malaysia.....
ade penyayi Aizat dlm tu~

the nice and big balloon, Doraemon....tapi x sempat berlepas
sbb hari nak hujan hehehe~

p/s: nak simpan duit, tahun dpn ada lagi kena naik pulak.....get the experience....
up up and away~~~

Light camera action!!!

17hb mac 2011, dinner kolej pendeta za'ba. what so interested bout dinner?? huhu.....makan ja kot~ hehehe....
tema nya light camera action (tak tahan~) huhuhu.....ala2 gaya grammy award lagi hahaha.....the best is, decoration stages and themes backdrop are nice. tapi tu la kan, bila kita p dgn x sepenuh hati, hurmmm.....langsung x terfikir tuk prepare baju ikut tema.....but, thats not a problem. dtg pun tuk mkn je......

 
mlm tu semuanya bertukar imej....dressing bak artis2 tempatan (artis luarkan semua terdedah sana terdedah sini~) makna nya dressing diorg ok lg la kot.....semuanya berangan glamor mlm tu.....maybe sbb dirasmikan oleh menteri.....thats why semua havoc semacam je.....hehehehe.....

artis ker?? hehehe....jgn mrh no

satu ja kurangnya majlis ni, sbb dia x undang aku sbg pengacara hot dia hahahahaha.....sorry2 bukan yer, kekurangannya pd makanan yg dihidangkan.....erk~ tgk skali sgt berselera (tu pun sbb perut tgh lapar) cantik molek dia wrap dgn plastik......ye la, takut lalat hinggap.....bila bukak, hurmmm......sejuk bebenor + keras.....ayam ke batu?? sapa nak jawab tuh??? tp x mengapalah......naseb byk lg hidangan......nasi + mee.....aiskrim....x la hampa sgt.....otak2 dia pun sodap.....hahaha.....

 makanan yg nampak sedap dipandang......yummy!

bergambar bersama ratu2 cantik UKM hahaha....

bergambar bersama ratu2 cantik UMT hahaha...

 p/s: kalo nak wat persembahan tu bior la betul2 malu dek menteri oi....huhuhu.....=)

SeNyUmAn PeNaWaR KeDuKaAn =)

"Ukirlah senyuman yang paling manis kerana selain sedekah, senyuman itu ibarat lukisan rahsia hati...senyuman itu tidak menyakitkan tapi menjadi penawar hati yang sakit..."



sekarang susah nak lihat org senyum, malahan mereka lebih cenderung untuk bermasam muka daripada bertegur sapa....hai itu lah.....sbenarnya bukannya susah pun untuk senyum atau bertegur sapa, tidak perlukan bayaran pun....senyuman anda itu lah harga yang ternilai....hurrmm, kalau payah untuk tersenyum apatah lagi la untuk ketawa.....tidak dapat membayangkan hidup anda bagaimana....huhu....betapa ruginya anda ini kerana tidak menggunakan sepenuhnya pemberian Allah....


org yang selalu ceria dan tersenyum kelihatan berseri-seri dan dia pastinya kelihatan muda dari usianya yang sebenar....(so xyah lah nak buat pembedahan plastik yg tentunya melibatkan kos yg tinggi....) 


beberapa fakta menarik tentang SENYUM =):
  • Merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman - merangsang seluruh tubuh, dan memberi manfaat kepada sistem saraf otak.
  • senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak
  • kita hanya menggunakan 17 otot muka apabila senyum, berbanding 43 apabila mengerutkan dahi
  • menjadikan seseorg itu lebih selesa dgn diri sendiri
  • senyum merupakan STRESS yg baik
  • haaa.....yg ni sesuai utk golongan yg mengimpikan tubuh bdn yg langsing kerana ketawa boleh membakar kalori spt kita bersenam beberapa minit.
  • menjadi penawar penyakit rohani dan kronik


 p/s: pujangga menyebut:
      " Senyum itu kelopak, Ketawa itu bunga yang sempurna   
        kembangnya."
 jadi, CERIA kan hari2 mu dengan SENYUMAN & TAWAMU.....

-peace no wars- =)

Lambaian helang di langkawi

hurm, on 26 - 28 Feb...our class have a nice trip to Langkawi. wink~ haha....actually this is my second journey to Langkawi. just feel suam2 kuku utk ke sana....what is popular at Langkawi?? hurrmmm, sekali pikir tu ja lah "coklat" huhu....itupun sbb murah huhuhu....


the second trip to langkawi is better than the previous one. huhu...coz i can manage my budget well. besides, half of the budget were supported by faculty hahaha....the motel that we rent also very comfortable and quite nice. erk~ bukan gambar yg tepi ni eh,hahaha tapi yg bawah tu warna kuning hehehe tgk je kecik tu, tapi dalam dia boleh tahan la complete....ok la kan for RM20/night....

cuaca di sana panas terik, perubahan cuaca yg boleh dikatakan agak melampau. huhu... mmg selain beli coklat menu utama lain ialah air mineral. 

lawatan ni under subject Botany & Ethnobotany....agak mencabar gak la trip nih huhuhu....siap ade jungle tracking lagi....huhuhu.... semuanya rasa trtekan aje pd mulanya....  kena collect sample hehehe, buat survey pasai poisonous plant, and make presentation....but after all  it is fun! yup interesting trip....!! 

the relationship among students are also become close to each others. hurrmmm, rupanya, they are all sempoi n best to be friend with.... before this semuanya susah nk berckp dlm kelas.....but the trip make them communicate to each others, time ni la nak mengenal hati budi masing2 huhuhu.....jgn terlebih sudah~ hahaha.... OooPpssS!!!..... 

tempat lain yg dilawati seperti:
1) taman herba ubatan tradisional, lubuk semilang 
2) hutan lipur lubok semilang
3) underwater world


p/s: huhuhu ambik gambar kat replika helang x hingat yer huhuhu.....=)